Depremde Hasar Gören Araçların Zararını Kasko Karşılıyor mu?

Türkiye’de 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerde on binlerce araç hasar aldı. Peki ya bu hasarları kim karşılayacak?
Depremde Hasar Gören Araçların Zararını Kasko Karşılıyor mu?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili çok ciddi derece etkileyen depremlerde on binlerce otomobil de hasar alarak kullanılamaz hâle geldi.

Depremzedeler bir yandan hasar alan evleri için DASK’ın ne yapacağını merak ederken bir yandan da hasarlı araçlarına ne olacağını merak ediyor. Kaskonun depremde hasar alan araçların hasarını karşılayıp karşılamayacağı araç sahibi depremzedeler tarafından araştırılıyor.

Deprem Bölgesindeki Araç Sahiplerine Kötü Haber: Araçlardaki Hasarı Trafik Sigortası Karşılamıyor!

Depremde konutların yanı sıra binlerce otomobil enkaz altında kaldı.  Binalar, yapılar için devlet ivedilikle yeniden yapılacağına dair sözler verirken, arabaları hasar görenler, hasarlı araçlarla ilgili nasıl bir yol izleneceğini öğrenmeyi bekliyor.

Otomobillerine sadece trafik sigortası yaptıranların araçlarındaki hasarı sigorta karşılamıyor. Çünkü trafik sigortası araç sahiplerinin araçlarındaki hasarı değil, kaza durumunda karşı tarafın zararını, masraflarını karşılıyor.

Araçlardaki bu hasarı sigorta şirketlerinin ödemesi için kasko yaptırmak yetmiyor. Kaskodan deprem poliçesinin de çıkartılmamış olması gerekiyor. Yaptırdığı kaskoda deprem teminatı olan, araçları yüzde 100 zarar gören vatandaşların araçlarındaki hasarı sigorta karşılıyor.

Depremde Arabaları Hasar Gören Kişilerin Yapması Gerekenler!

Depremde yıkılan binaların, enkazların altında kalarak ya da yarılan yollarda hasar gören, kullanılamaz hâle gelen arabaların sahipleri ne yapılacağını soruyor. Depremde zarar gören araçların hasarı karşılanacak mı, hasar gören otomobillerin sahipleri otomobillerini geri alabilecekler mi? 

Ülkemizde kasko fiyatlarındaki yükselmeden dolayı birçok araç sahibi kasko fiyatını düşürebilmek amacıyla deprem teminatı poliçesinden vazgeçmiş durumda. Araçlarına yaptırdıkları kaskodan deprem poliçesini çıkaran depremzedeler, hasarlı araçları için sigortadan faydalanamayacaklar.

Arabalarına yaptırdıkları kaskoda deprem teminatıpoliçesi de bulunan araç sahipleri, depremde hasar alan araçları için nasıl bir yol izlemeli?

Yaptırdıkları araç kaskosunda deprem teminatı poliçesi olan, depremde hasar almış araç sahiplerinin sigorta şirketine ihbarda bulunması gerekiyor. Kişiler bu ihbarı yaptıktan sonra kayıtlar açılarak ekspertiz işlemleri yapılıyor, daha sonra da sigortalılara ödeme gerçekleşiyor. Eğer araç depremden dolayı pert olduysa, sigorta şirketi, araç sahibine aracın rayiç bedelinin hepsini ödüyor.

Hasarlı araçların onarımı yapılıyor, tamir ile düzelecek durumda ise servise çekilerek hasarın tamirin başlanıyor. Aracı bu nedenle serviste olan kişilerin mağdur olmaması adına ikame bir araç verilme durumu mevcut.

Eğer depremde hasar gören aracın sahibi vefat ettiyse sigorta tarafından ödemeler kişinin yakınlarına yapılıyor. Varisler veraset ilamı çıkarıldıktan sonra ilgili sigorta şirketine başvurarak tazminat talep edebiliyor.

Tarih: 23.02.2023
Okunma : 202
Yükleniyor


Yükleniyor


Yükleniyor


FUAR AJANSLAR HASTANE ARAMA MOTORU DİJİTAL AJANS SIFIR