Atmosferik Motor Ve Turbo Motor Nedir, Nasıl Çalışır? Avantajları Nelerdir?

Atmosferik Motor Ve Turbo Motor Nedir, Nasıl Çalışır? Avantajları Nelerdir?

Atmosferik motorlar yakıt yakabilmek için ihtiyacı olan hava basıncını doğrudan dışarıdan sağlarlar. Atmosferiklerde turbo motorların aksine basıncı artıran ayrıca bir sistem yer almaz, atmosfer basıncıyla çalışırlar. Bu motorlarda atmosfer basıncının üzerine çıkılamayacağından ötürü güç çıkışı turbo motorlarınınkinden daha sınırlıdır.

Atmosferik motorları daha büyük tasarlamak sınırlı güç çıkışının önüne geçmeye olanak tanır. Bundan dolayı atmosferik motorlar, turbo motorlardan daha ağır üretilir.  Bunun yanı sıra atmosferik motorlar turbo motorlar gibi egzoz gazından faydalanmadığından daha hızlı tepki verirler.

Turbo Motor Nasıl Çalışır?

Bütün motorlu araçlarda üretilen güç, tork silindirin içinde giden yakıt miktarıyla doğru orantılıdır. Fakat motor tek başına bir anlam ifade etmez, yakıt yakabilmek için motora hava akışının yapılması gerekir. Hava akımı motor performansını önemli ölçüde etkileyen faktörlerden birisidir.

Turbo motorların üstünde fan benzeri ve orak bir şafta monte edilmiş iki bileşen bulunmaktadır. Bunlardan biri motor girişine bağlanan hava pompası, diğer ise egzoza bağlanan türbindir.

Türbinler egzozdan gelen atık havayı şaftın diğer tarafındaki hava pompasını döndürmek için kullanırlar.  Atmosferden aldığı hava basıncıyla dönen hava pompası üstüne egzozdan gelen basınç da eklenince daha çok döner. Bu yüzden daha yüksek miktarda havayı sıkıştırabilirler. Bu sıkıştırılmış yüksek basınçlı hava emme manifoldundan sonra silindire gönderilerek patlama sağlanır. Motora gönderilen yüksek hava yakıtla karışarak daha yüksek bir güç çıkışını sağlar.

Atmosferik Motorun Avantajları

Düşük üretim ve geliştirme maliyeti vardır.

Atmosferik motorun tamiri ve bakımı turbo motora göre daha basittir.

Çok fazla ısınma potansiyelleri turbolara göre daha azdır.

Turbo gecikmesi olmadığı için atmosferik motor doğrudan gaz tepkisi sağlar.

Bünyesinde bulundurduğu bazı bileşenler birbirlerinden bağımsız çalıştığı için turboya  göre bir miktar daha güvenlidir.

Turbo Motorun Avantajları

Turbo motor, atmosferik motordan daha sessiz çalışır.

Turbo, atmosferiğe göre daha küçük olduğundan daha az yakıt tüketir. Atmosferik motorla kıyaslandığında turbo motor yüzde 20’ye yakın yakıt tasarruf olanağı sunar.

Yüksek rakımlarda hava basıncı düşük olduğu için turbo motoru,çalışma prensibi sayesinde atmosferik motordan daha iyi performans sağlar.

Turbo motorlu arabalar doğal hava basıncının sağladığı beygir gücünün çok daha üzerinde bir performans imkanı sunarlar.

Turbo daha az yakıt ve emisyona neden olduğundan atmosferik motora göre daha çevreci yapıdadır.

Yükleniyor


Yükleniyor


Yükleniyor


FUAR AJANSLAR HASTANE ARAMA MOTORU DİJİTAL AJANS SIFIR